Denderbelse Imperial stout? Wat is dat

01-09-2022

Wat meer info over deze flamboyante bierstijl.
 

De Denderbelse Micro brewers gaven een twist aan deze bierstijl vandaar dat we het een Denderbelse Imperial Stout noemen. Imperial stout is één van de sterkste en meest complexe bierstijlen die we vandaag kennen. Bij bierliefhebbers is er veel animo over deze bierstijl dit komt grotendeels omdat er zoveel variaties bestaan van deze door de brouwers geliefde bierstijl. Stout en Porter zijn twee bierstijlen die bij een smaaktest nauwelijks uit elkaar kunnen worden gehouden. De Imperial stout werd oorspronkelijk gebrouwen op het einde van de 18de door de grote porter brouwers in Londen (porter genoemd naar de dragers op de kade van de Thames) . Het woord stout wat uit het Engels vertaald sterk, straf betekend. De benaming "stout" werd gebruikt om aan te geven dat het een sterk, straf bier betrof. Dit type stout werd extra sterk gebrouwen en gebruikt voor de export naar de Baltische landen en Rusland en dit vanaf de late 18e eeuw.(1780). Zeeblokkades en accijnsverhoging in het begin van de 19e eeuw belemmeren de import dusdanig dat brouwers uit Rusland en andere Baltische staten zelf klonen van deze bierstijl begonnen te brouwen. Rond dezelfde periode Start de in Berlijn geboren koopman Albert Le Coq met het bottelen van "Extra Stout" en geeft hij dit bier zijn eigen label. Albert verscheepte dit bier naar de Baltische regio en naar veel andere Russische steden. Hij schonk vijfduizend flessen van deze "Extra Stout" aan de Russische militaire ziekenhuizen van Catharina de Grote. Door dit weloverwogen geschenk gaf Keizerin Catharina het bevel om vanaf nu dit bier "Imperial Extra Stout" te noemen. Imperial stouts hebben steeds een hoog alcoholgehalte, meestal meer dan 9% abv, en behoren tot de donkerste (lees zwarte) bierstijlen. Vandaag is de Russian Imperial Stout een van de meest populaire bierstijlen bij ambachtelijke en hobby brouwers. Verschillende interpretaties van de stijl bevatten vaak een verscheidenheid aan ingrediënten en kruiden of worden gerijpt op houten vaten om extra smaaklagen toe te voegen. De Denderbelse Micro Brewers kozen dan ook om deze "Denderbelse Imperial Stout" te brouwen als 100ste brouwsel van de brouwerij "Erneffen". De naam van het bier MMXXII - C is het jaartal 2022 en de C staat voor 100 wat slaat op de nummer van het brouwsel. 

Smaak en aroma beschrijving 

Deze Denderbelse Imperial Stout MMXXII-C heeft een complexe geur met aroma's van o.a. geroosterde mout, kruiden, en ook aardse aroma's. Het mondgevoel is eerder mild pittig met fluwelen hout toetsen en een zachte alcohol gloed bekomen door de in het bier geïnduceerde rum. Als afdronk is er de gebrande bitterheid en de zachte hopbitterheid in de afdronk, die komt van de gebruikte Groene-Bel hop & Styrian Golding hop. 

Tijdens het proeven van deze zwarte parel komen ook zwarte chocolade en koffie toetsen naar boven. Geniet van dit MMXXII-C bier neem je tijd en ga op aroma ontdekking, iedere slok zal een andere smaak ontdekking opleveren. 

Deze MMXXII-C is een bier dat perfect tot zijn recht komt als degustatie bier met vrienden rond het knetterende haardvuur. 

Bier en food combinaties 

Deze MMXXII-C pairt perfect met onder andere : Oesters, donkere chocolade, blauwe schimmelkaas (Stilton). Verwen uw tafelgenoten met een sabayon van dit bier ze zullen in de zevende hemel zijn.. Of verwerk dit bier in een lekkere chocolademousse een absolute topper van formaat


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin